Wie zijn wij

Toerclub De Peddelaars uit Hoogeveen is een vereniging voor iedereen die plezier beleeft aan samen fietsen. Dit kan op een gewone fiets, racefiets of ATB. We organiseren diverse activiteiten voor onze leden. Toertochten, maar ook andere activiteiten die gerelateerd zijn aan het fietsen. Gezelligheid, saamhorigheid en betrokkenheid staan bij ons hoog in het vaandel.

Beleidsplan

Achtergrond

Als men het heeft over De Peddelaars, dan denkt men vaak aan wielrenners. Dat dit echter niet altijd juist is, zullen we in onderstaand artikel proberen te verduidelijken. De Peddelaars bestaan uit twee verschillende verenigingen.

Er is de “W.R.V. De Peddelaars”, dit is de wielrenvereniging, waarvan o.a. Erik Dekker en Richard Luppes (Erik Dekker was prof bij de Rabobankwielerploeg) bekend werden. De leden van deze vereniging zijn wielrenners met KNWU-licentie, die ook gebruik maken van de wielerbaan gelegen naast het clubhuis. Hier wordt een deel van de trainingen en wedstrijden afgewerkt.

De andere vereniging is “Toerclub De Peddelaars”. De naam zegt het al, hier staat “toeren” centraal. De toerclub organiseert in het wegseizoen verschillende uitgezette toertochten waar iedereen aan mee kan doen. Of hij en/of zij nu op een gewone of op een racefiets fietst, maakt niet uit. De nadruk ligt op recreatief fietsen (toeren) waar de snelheid ondergeschikt is. In de winterperiode worden er door de toerclub verschillende ATB tochten uitgezet vanuit Ruinen, De Wijk en Hoogeveen. Dit uiteraard in overleg met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en/of andere boseigenaren. Zoals u leest zijn wij twee verschillende verenigingen met wel gezamenlijk één clubhuis en dragen beide met enige trots de zelfde naam: “De Peddelaars”.

Hoe het ooit is begonnen

Omstreeks de zomer van 1950 vonden er op de veemarkt in Hoogeveen ‘s avonds diverse zogenaamde “wilde” wedstrijden plaats tussen een zekere Jan Wams op een racefiets en andere jongens op gewone fietsen (deze laatsten hoefden uiteraard minder ronden te gaan dan de eerste). Deze wedstrijden trokken veel publiek. Dit resulteerde in de oprichting van een wielerclub, genaamd “De Joco-trappers” (n.a.v. het merk fiets welke door Jan Wams werd bereden: een fiets van de rijwielfabriek van dhr. de Jonge in Hilversum), onder leiding van de vader van Jan Wams.

Na een trainingsrit wachtte Albert Achterhes (later oprichter van de Ronde van Drenthe) de deelnemers op en dit was het begin van een meer georganiseerde wielerclub: er ontstond een “echt” bestuur, bestaande uit Albert Achterhes, Harm Baas en Roelof Kleine, en de naam werd veranderd in “W.S.V.(Wieler Sport Vereniging) De Peddelaars”, dit naar aanleiding van een opmerking van een van de aanwezigen over ‘peddelen’. December 1951 was de club een feit en in 1952 vond de eerste erkende wedstrijd plaats. In 1972 waren er een aantal mensen, die eens iets anders wilden dan racen. De club bood deze mensen de gelegenheid om binnen de vereniging een toerclub te beginnen. Zo onstonden er twee verschillende takken binnen de Peddelaars: een renafdeling en een toerafdeling. Op 6 september 1972 werd het eerste toerclub-bestuur gekozen, bestaande uit:

  • dhr. Van Wezel (voorzitter)
  • dhr. De Boer (secretaris)
  • mevr. Oosterveen (penningmeesteres)

Op 6 september 2007 bestond Toerclub De Peddelaars officieel 35 jaar. Met 500 leden is de toerclub nu een van de grootsten van Nederland.

In 2012 bestond de toerclub al weer 40 jaar en zijn we met ruim 500 leden nog steeds even groot en springlevend!

Lees hier verder over:
het bestuur
lid worden
contactgegevens